fbpx

ASKESPREDNING
Alt hvad du skal vide

Askespredningsregler i Danmark

Herhjemme i Danmark er der nogle konkrete regler for, hvor og hvordan askespredning skal foregå. Det betyder, at den eneste form for askespredning der er lovlig, er spredning ud over åbent vand, som vil sige over havet eller i større fjorde.

Askespredning har indtil nu foregået via leje af båd, for så at komme langt nok ud, som loven foreskriver, for at kunne sprede asken.

Det er nu muligt med AIR FUNERAL få asken spredt via drone, som ud over at være en helt ny måde at gøre det på, også kan skabe et unikt og bedre afskedsminde.

Mand der holder urne
Solnedgang

Askespredning bliver mere og mere populært

Ønsker du et smukt alternativ til den traditionelle begravelse eller bisættelse, kan du vælge at få din aske spredt ud over åbent hav.

Askespredning over åbent hav er blevet mere almindeligt og oplever en stor grad af stigende popularitet. Faktisk er antallet af spredninger steget med 167% de sidste 5 år og tendensen ser ud til at fortsætte. Askespredning er en rigtig fin måde at sige farvel, det være sig med båd eller med AIR FUNERAL’s drone koncept.

Askespredning
i tal

5.282

Antal askespredninger i 2023

3.969

Antal askespredninger i 2020

+33%

Stigning de sidste 3 år

Hvordan får jeg min aske spredt ud over havet

De fleste bedemænd kan sætte dig i kontakt med et firma, der foretager askespredninger på havet. Der er nogle bedemænd, som også selv tilbyder det. Hos AIR FUNERAL kan du enten bestille direkte hos os, eller via vores bedemandspartnere. Se vores bedemands- og mindepartnere her. Vi dækker hele Danmark. 

Air Funeral smukkere askespredning

Frequently Asked Questions

Hvad er askespredning

Askespredning er et smukt alternativ til den traditionelle begravelse eller bisættelse. Spredning af aske foregår over åbent hav via båd eller drone.

Hvor længe må man have sin aske stående

Det er ikke tilladt at have sin urne stående. Når urnen udleveres af krematoriet, er det de pårørendes ansvar at få asken bisat eller spredt. Asken må ikke opbevares i hjemmet.

Hvor må jeg sprede asken

I Danmark diktere loven, at askespredning kun må spredes over åbent vand, som betyder havet eller i større fjorde. Urnen skal åbnes over havoverfladen, så den må ikke nedsænkes. Det er ikke tilladt at sprede asken over en sø, skov eller åbent land.

Skal man have tilladelse til at sprede asken

Kirkeministeriet kræver som udgangspunkt, at der er nedskrevet et skriftligt ønske om at at få sin aske spredt. Der er ikke et krav til en særlig blanket, så du kan bare nedskrive det på et stykke papir og ligge det blandt dine papirer, som de efterladte skal bruge. Du skal dog påføre dato, navn, cpr. nr., adresse og underskrift. Du kan også vælge at udfylde formularen, som ligger på Borger.dk. eller du kan bruge vores blanket, som du kan tilgå nederst på siden.

Dispensation eller delvis askespredning

Hvis afdøde ikke har nedskrevet sit ønske, men at det var et klart ønske, kan de pårørende bede begravelsesmyndigheden (Præsten), at tillade askespredningen. Der er også mulighed for at dele asken op, eksempelvis få en halvdel begravet eller spredt til havs i Danmark, mens den anden halvdel kan transporteres til udlandet.

Hvad koster askespredning

Der findes mange forskellige priser på askespredning. Det kommer lidt an på behov og ønsker. Priserne starter typisk fra 2.500 kr. og går helt op til 20.000 kr. hvis der at tale om leje af en stor båd m.v.

AIR FUNERAL

Vil tilbyder Askespredning med drone i hele Danmark